Tietoa vanhemmille

Mikä Vectorama?

Vectorama on pelifestivaali, jonka ohjelma painottuu verkkopelaamiseen ja sitä ympäröivään peli- ja tietokonekulttuuriin. Verkkopelitapahtumaan, kotoisammin laneihin, sisältyy runsaasti kaikenlaista tietokone- ja konsolipelaamista turnauksissa, kavereiden kanssa ja erilaisissa kilpailuissa. Vectoramassa nautitaan pelikulttuurista ja tietotekniikasta monissa eri muodoissa yhdessä samanhenkisten ihmisten kanssa.

Mitä Vectoramassa tehdään?

Tapahtuma kerää vuosittain yhteen satoja tietotekniikasta, pelaamisesta ja hauskanpidosta kiinnostuneita, pääasiassa 12–20-vuotiaita nuoria saman katon alle viihtymään ja viettämään aikaa. Monet osallistujat tapaavat pelifestareilla myös sellaisia nettikavereitaan, joita he eivät muuten näkisi kuin kerran tai pari vuodessa.

Verkkopelitapahtumaan osallistuvat ottavat mukaan oman tietokoneensa tai pelikonsolinsa ja pystyttävät ne omalle konepaikalleen tapahtuman ajaksi. Monet tuovat myös oman pelituolinsa tapahtumaan. Konepaikka on kunkin pelaajan oma tukikohta tapahtumassa. Sen avulla he voivat pelata salamannopeassa tapahtumaverkossa ja osallistua turnauksiin. Siksi konepaikka onkin kävijälle oleellinen osa laneille osallistumista.

Kävijät pelaavat ja puuhailevat tietokoneensa parissa samoja asioita kuin kotonaan, mutta laneilla tunnelma ja hauskuus kasvavat moninkertaisiksi. Heidän ympärillään on nyt satoja samoista asioista kiinnostuneita ihmisiä. Monet löytävätkin laneilta koko elämän mittaisia ystävyyksiä, ja nuoret voivat saada merkittäviä onnistumisen ja joukkoon kuulumisen kokemuksia.

Konepaikkalippujen lisäksi tarjoamme koko tapahtuman ajan voimassa olevia kävijälippuja ilman konepaikkaa (20€/kpl). Vectoramaan voi tulla myös vierailemaan ilmaiseksi perjantaina ja lauantaina klo 14–20. Ilmaisvierailijat voivat osallistua Pärinäareenalla yhteistyökumppaniemme järjestämään ohjelmaan ja muun maksuttomaan toimintaan sekä katsella livelavalla järjestettäviä ohjelmia. Ilmaisvierailuaikoina tapahtuman näkyvin ohjelma Livelavalla ja Striimikornerissa pyritään pitämään perheystävällisenä, ja poikkeuksista ilmoitamme tapahtuman aikataulussa. 

Perustietoja

Tapahtuman kesto: 4 päivää, to-su

Ajankohta: kesäkuun alkupuoli-puoliväli

Aukioloajat: 24h

  • Tapahtuma alkaa: torstaina klo 14 (pro- ja premium-konepaikat) ja klo 15 (normaalit konepaikat)
  • Tapahtuma päättyy: tapahtuma päättyy sunnuntaina klo 12
  • Ilmaisvierailuajat: PE ja LA klo 14–20

Tapahtumaopas: Vuosikohtaiset tarkemmat tiedot julkaistaan kevään aikana oppaasta.

Lippukauppa: Tietoa konepaikoista ja muista lipuista sekä linkin lippukauppaan saat liput-sivulta.

Tapahtuman ohjelman aikataulua voi selata Aikataulu-sivulla.

Vectoraman pituus on yleensä neljä päivää, torstaista sunnuntaihin. Ajankohta on vakiintunut kesäkuun toiselle viikonlopulle, tästä poikkeuksena on vuosi 2023. 

Tapahtuma pyörii kellon ympäri, joten olemme järjestäneet kävijöille erillisen rauhallisen, valvotun nukkumatilan lattiamajoituksena. Unisaliin kävijät ottavat oman retkipatjan ja muut yöpymistarvikkeensa mukaan. Lue lisää Nukkuminen-sivulta.

Tapahtumassa ei ole ikärajaa. Kuitenkin suosittelemme, että alle 13-vuotiaat tulisivat vanhempien ystäviensä kanssa.

Turvallinen ja vastuullinen tapahtuma

Vectorama on mukana rakentamassa vastuullista pelikulttuuria yhteistyössä Pelitaito-projektin kanssa ja täyttää vastuullisen tapahtuman laatukriteerit. Teemme aktiivista yhteistyötä useiden Oulun seudun nuorisotoimien, koulujen sekä muiden nuoria koskevien ja pelikulttuurin kehittämisestä kiinnostuneiden tahojen kanssa.

Pelikasvattajan Käsikirja antaa vanhemmille ja muillekin pelaavien lasten, nuorten ja aikuisten kanssa toimiville asiantuntevaa tietoa siitä, mistä pelaamisessa ja siihen liittyvissä ilmiöissä on kyse.

Vectorama sitoutuu toiminnassaan noudattamaan ja pitämään yllä turvallisemman tilan periaatteita.

Turvallisuus

Verkkopelitapahtumat ovat yleisesti hyvin turvallisia. Vectoramassa on ammattitaitoista henkilökuntaa paikalla koko tapahtuman ajan vuorokauden ympäri.

Tapahtumassa on tarkka kulunvalvonta, jolla varmistetaan, ettei kukaan ulkopuolinen pääse tapahtumaan sisälle. Jokainen osallistuja on viime kädessä vastuussa omasta omaisuudestaan. Järkevää on, että arvokasta omaisuutta ei jätä vartioimatta. Irtainta omaisuutta kannattaa pyytää valvomaan jokin oman ryhmän jäsenistä aina siksi aikaa, kun on itse poissa paikalta. 

Hyviä vinkkejä turvallisuuden kannalta:

  • Pidä itsestäsi huolta. Muista syödä ja nukkua riittävästi.
  • Älä jätä omaisuuttasi vartioimatta.
  • Ongelmatilanteissa ota yhteys järjestäjiin. Info palvelee koko tapahtuman ajan ympäri vuorokauden.
  • Tutustu huolella tapahtuman oppaaseen ja sääntöihin verkkosivuilla.
  • Jos osallistut isoon verkkopelitapahtumaan ensimmäistä kertaa, kannattaa lukea ensikertalaisen opas.
  • Älä tuo mukanasi arvokasta pientä irtaimistoa, jos et ole valmis valvomaan niitä hyvin (esim. kannettava tietokone, tabletti, videokamera).

Ruoka

Ouluhallin ravintolat palvelevat kävijöitämme aukioloaikojensa puitteissa. Lähialueilla toimivat ruokapaikat, kaupat, huoltoasemat ja kioskit löydät opaskartasta. Tapahtumapaikalla pidämme usein itse kioskia, josta saa pientä purtavaa.

Palvelut-sivulta löydät tietoa muun muassa pizzatilauksista, Vectoraman kioskin tarjonnasta ja muista tapahtuman aikana toimivista palveluista.

Kuinka löydän lapseni tapahtumasta?

Isosta tapahtumasta ja pimeästä hallista on vaikea löytää yksittäistä henkilöä, joten matkapuhelin on paras tapa saada hänet kiinni. Kiireellisissä tapauksissa tapahtuman henkilökunta voi auttaa etsimään henkilöä myös mm. kuulutusten avulla. Tarvittaessa voit ottaa yhteyttä tapahtuman infopisteeseen.

Saapuminen paikalle

Ennen paikalle saapumista on tärkeää lukea saapuminen tapahtumaan -opas, josta selviää kaikki oleellinen siitä, miten tapahtumaan saavutaan paikalle ja miten siirrytään sisälle omalle konepaikalle. Kun kaikki noudattavat samoja sääntöjä, onnistuu sisääntulo mahdollisimman sujuvasti ja ongelmitta.

Hätäily aiheuttaa vain kaikille viivästystä, joten suosittelemme olemaan kärsivällisiä ja varautumaan, että paikalle saapumisessa ja sisääntulossa kestää aikansa. Tapahtumaan ei myöskään tarvitse tulla heti ovien avautumisen aikaan, jolloin ruuhka on suurin: jos olet varannut paikkasi ennakkoon, sitä ei sinulta kukaan vie.

Erityisesti ruuhka-aikaan voi joutua jonottamaan pitkäänkin. Tällöin on huolehdittava joku vahtimaan konetta ja tavaroita tarvittaessa. Vanhemmat ovat tervetulleita auttamaan tavaroiden sisään tuomisessa, mutta eivät saa jäädä ilman lippua oleskelemaan tapahtuma-alueelle.