Koskien Twitterissä noussutta kohua tuomarin jääväämisestä

Mistä on kysymys?
Tulevan Vectoraman eSM-karsintaturnauksen tuomaroinnista päädyttiin jääväämään Miisa Nuorgam, koska oli aihetta olettaa, että Nuorgamin henkilökohtaiset suhteet estävät häntä toimimasta tuomarin roolissa objektiivisesti. Nuorgam twiittasi aiheesta 14.5. klo 22:43 ja aiheesta on sen jälkeen noussut paljon kysymyksiä.

Miksi Nuorgam on siirretty syrjään?
Aikaisemmista esteellisyyskysymyksistä on syntynyt turnausten jälkeen valituksia. Tästä johtuen on päädytty ratkaisuun, jossa mahdollisiin esteellisyyksiin suhtaudutaan entistä vakavammin. Tarkoitus ei ole syrjiä ketään vaan tarjota mahdollisimman tasapuolinen ja neutraali toimikenttä kaikille joukkueille. Kyseessä on tapahtumalle ensimmäinen eSM-kilpailu, joten pyrimme luonnollisesti hoitamaan asiat erityisen huolellisesti. Nuorgam on itse myöntänyt hänellä olevan henkilökohtaisia suhteita tapahtumaan kutsuttuun joukkueeseen päätuomari Markus Koskivirran kanssa käydyssä keskustelussa.

Miksi asiasta ei keskusteltu Nuorgamin kanssa ennen päätöstä?
Henkilö ei luonnollisestikkaan voi itse päättää omasta jääviydestään, ellei varta vasten halua jäävätä itseään jostakin turnauksen osiosta. eSM-turnauksen kohdalla halusimme toimia tarkasti tämän asian kanssa, jolloin koimme tarpeelliseksi jäävätä häneltä koko CS:GO-turnauksen tuomaroinnin. Hänelle kuitenkin tarjottiin kahden keskeisessä keskustelussa mahdollisuus osallistua tapahtuman OW-turnauksen tuomarointiin, johon ei kohdistu vastaavia epäilyksiä eturistiriidasta. Nuorgam kuitenkin kieltäytyi tarjouksesta.

Miksi jäävääminen nousi keskusteluun?
eSM-turnausta järjestävä projektipäällikkö Petri Hämälä nosti jääviysasian esille eilisessä puhelinkeskustelussa Vectoraman pääjärjestäjän Jussi Korpimäen kanssa, jossa osapuolet tulivat yhteistuumin siihen lopputulokseen, että emme halua riskeerata keväisen Lantrekin kaltaista jälkipuintia tuomareiden jääviyskysymyksistä. Asian selvittämisen jälkeen halusimme kuitenkin tarjota mahdollisuutta toimia rivituomarina ja puhdistaa mainetta eturistiriidattomalla OW-kentällä, mutta tästä Nuorgam valitettavasti kieltäytyi.

Keskustelussa on noussut esille myös ENCEn toimitusjohtaja Petri Hämälän mahdollinen eturistiriitainen asema. Hämälä vastaa eSM-turnauksen järjestämisestä.
Hämälä ei osallistu eSM kilpailun tuomarointiin, eikä täten voi vaikuttaa turnauksessa pelattavien pelien lopputuloksiin. Tuomareilta edellytetään esteettömyyttä, josta johtuen hän ei voisi toimia tuomarina.

Muokattu 16.5. klo 15.22: Tiedotteesta poiketen Petri Hämälä ei ole SEUL ry:n, vaan Assembly Organizing oy:n projektipäällikkö.